Annons:
Etikettövrigt
Läst 34348 ggr
Faxlin
7/11/07, 7:39 AM

Skäll på kommando

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Bästa sättet att få en hund att inte skälla är att lära den skälla på kommando. Men hur gör man det? Hoppas kunna ge er lite tips om det i denna artikel.

Att lära sin hund skälla på kommando kan vara antingen jättelätt eller jättesvårt. Men allt går med envishet och konsekvens. Det är som alltid grundstenarna i att lära sin hund något.

Börja med att bestämma vad du vill använda för kommando ord. Själv har jag alltid använt ordet SKALL,
Det är för att det är kort, koncist och rappt att få fram.

Så till att börja lära din hund skälla.
Nu kommer vi till delen när du känner din hund bäst. Och enbart du vet vad som kan fungera på just din hund. Hundar har olika stresströsklar precis som människor, de är egna indivier. Därför kan man inte göra lika med alla. Jag har själv lärt in det på olika sätt. Och på olika lång tid. Så tänk efter noga vad som fungerar på just din hund. Detta för att inte göra hunden stressad och må dåligt. Det är inte tanken med detta.

Exempel 1:
Du har en hund som har lätt att ta till skällande i olika situationer Även när den är glad och busig. Den blir inte stressad av att ni busar med glada tillrop och skällande.

Ta då och uppmuntra skällandet och varje gång du förväntar dig ett skall i eran situation (en positiv situation alltså, inte om det ringer på dörren eller hunden skäller i försvars syfte) så säger du ditt kommando (jag kommer hädanefter enbart att skriva ut mitt kommando men ni väljer självklart vad som känns bäst för er) SKALL. Så fort du träffar rätt och hunden skäller när du säger SKALL så ge en godis eller favorit leksaken som berömm. Fungerar även med en klicker för er som använder det.
Fortsätt så här så kommer hunden rätt snabbt förstå att den ska skälla när ni säger SKALL.

Nu har du lärt din hund att skälla på kommando. Nu är det mycket lättare att lära den att enbart skälla när du vill.

 

Exempel 2:
Du har en hund som inte alls skäller mycket eller enbart gör det i situationer där det är negativa känslor inblandade. Eller din hund är lätt stressad.

Börja med lite glada tillrop användet kommandot SKALL med varierande röstlägen, få den att reagera. Lägg in lite egna skall för att liksom visa vad du vill. Vid minsta lilla tecken till ett skall ( i början kan den mest stora hund låta löjlig) så belöna snabbt. Antingen med godis eller favoritleksaken eller med din klicker. Du väljer vad själv vad din hund svarar bäst på.

Efter att du lärt in SKALL, kommer du lättare kunna visa hunden att det inte är aceptabelt att skälla annat än när du säger till.

Vissa hundar blir mer skälliga direkt efter att man lärt dem skälla på kommando, men här gäller det att du som förare visar att det inte är tillåtet att skälla annat än när du sagt kommandot. Det är nolltolerans.

Tänk på att alltid träna kortare stunder. Detta tar  vädigt mycket kraft av din hund.

Lycka till med tränandet.

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-07-11

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
AnneN
7/11/07, 3:52 PM
#1

Mkt bra tränings info, och ibland efter att man har tränat skall så kan det vara lättare att träna in hunden att inte skälla vid vissa tf.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

zeretki
7/11/07, 8:05 PM
#2

Tack Åsa!

Pomperipossa
7/26/07, 10:57 PM
#3

Jag har kört samma grej med mina hundar fast eftersom de inte varit skälliga så har det varit att hoppa på kommando. Enda gången de hoppar är när man ger dem tecken.Glad

L8sson
7/31/07, 3:05 AM
#4

jag lärde min hund att skälla :P jag morrade och skällde lite sj när hon va uppspelt så började hon skälla så sa jag komandot skall .. sen dess kan hon de komandot :P

AnneN
8/7/07, 12:55 AM
#5

*putt*

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Lotta
8/7/07, 1:55 AM
#6

putt

Annons:
AlbaStiffler
8/8/07, 1:56 PM
#7

fin am. akita bild. En akita ska jag i framtiden skaffa! Men den vill jag nog helst inte uppmuntra till att skälla, då det är praktiskt att den är tyst för det mesta…

Cochon
2/17/17, 9:30 AM
#8

Jag har två grandisar, så när de skäller är det mäktigt, hihihi. Men till min fråga, jag vill väldigt gärna lära dem skälla på kommando, men vet ej var som är bäst att göra detta. Vanligtvis är de hemma båda samtidigt, så alt. 1 är att då låta en hund vara i soffan medans man försöker locka den andra hunden till ett skall (de skäller väldigt sällan). Men det känns som att det skulle leda till en näst intill ostoppbar kedjereaktion, hahahha. Så då kommer vi till alt. 2; att lära dem en och en när man är ute och går. Självklart får man gå till någon lite mer avsides plats då, men vet ej om detta alternativet är att föredra det heller… Vad tycker ni?

Söker du ett annorlunda armband? Eller kanske ett mobilfodral eller en rem? Kolla gärna in på min shop eller skicka iväg ett PM.
Glöm inte gilla min facebook sida för mina trådar. 👋

JoannaLi
2/17/17, 9:41 AM
#9

#8 Jag hade tagit dem en och en, gått till en lugn plats och snört fast dem i ett träd/lyktstolpe, och så triggat fram frustrationsskall mha leksak/mat/lockningar :)

Det funkade för min hund :)

Hornslandet
2/24/17, 12:16 PM
#10

Bumpar denna tråd. Min valp är ganska skällig (inte totalt bananas okynnesskällande, mer vid missnöje när han inte får göra x sak tex.samt ganska mkt varningsskall. Nu är det inget större fel i sig, men jag tyckte denna träning verkar intressant att köra..

Har en fråga om det.

"Vissa hundar blir mer skälliga direkt efter att man lärt dem skälla på kommando, men här gäller det att du som förare visar att det inte är tillåtet att skälla annat än när du sagt kommandot. Det är nolltolerans."

Nolltolerans på vilket sätt? Hur gör man då när hunden skäller utan kommando menas det? Visar missnöje? Ignorerar? Kan detta verkligen fungera med en hund som har en del vakt/varning i sig (tex skäller om nått hoppar fram oförutsägbart, eller skäller vid dörrklockan/knackning..osv?)? Det känns ju som det sitter ganska djupt i instinkterna så att säga !

Upp till toppen
Annons: