Annons:
Etikett02-schnauzer-pinscher-molosser-med-flera
Läst 19808 ggr
SaraC
2007-12-17 20:44

Bullmastiff

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Rasen skall utstråla kraft, vara tålig, aktiv och pålitlig. Till temperamentet är den gladlynt, alert och trofast. FCI-nummer: 157. Grupptillhörighet: Grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

stockxpertcom_id66047_jpg_3fb955e092c763951ac26fd2c712e377.jpg

Rasstandard

URSPRUNGSLAND/HEMLAND: Storbritannien

ANVÄNDNINGSOMRÅDE: Vakthund, numera sällskapshund.

FCI-KLASSIFIKATION: Grupp 2, sektion 2.

BAKGRUND/ÄNDAMÅL: Hundar av bullmastifftyp har under lång tid funnits i England och huvudsakligen använts av skogvaktare som skydd och hjälp i arbetet med att hålla efter tjuvskyttar.

Först i slutet av 1800-talet började typen stabiliseras utseendemässigt, bl a genom korsningar med mastiff och bulldogg. Rasen godkändes av engelska kennelklubben så sent som 1924.

Bullmastiffen är än idag en robust och tålig hund, som tycker om och klarar de flesta typer av väderlek, möjligen med undantag av extrem värme. Den är föga intresserad av vilt och trots sin storlek förvånansvärt rörlig och smidig.

HELHETSINTRYCK: Bullmastiff skall vara en kraftfullt byggd, proportionerlig hund, som ger intryck av utomordenlig styrka, sundhet och rörlighet utan att vara klumpig.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR: Rasen skall utstråla kraft, vara tålig, aktiv och pålitlig. Till temperamentet är den gladlynt, alert och trofast.

HUVUD: Huvudet skall vara brett och djupt.

Skallparti: Skallen skall vara stor och sedd från alla håll kvadratisk. Den skall ha måttliga rynkor då hunden lystrar, men inte då hunden är i vila. Skallens omfång bör vara ungefär lika med hundens mankhöjd.

Stop: Stopet skall vara tydligt markerat.

Nostryffel: Framifrån sett skall nostryffeln vara bred med mycket öppna näsborrar. Från sidan sett skall den vara platt och får varken vara spetsig eller uppåtböjd.

Nosparti: Nospartiet skall vara kort. Längden från nosspetsen till stopet skall vara ungefär 1/3 av längden från nosspetsen till nackknölen.

Nospartiet skall vara brett under ögonen och ha nästan samma bredd ända till nosspetsen. Nospartiet skall vara trubbigt och tvärt avskuret, så att det bildar en rät vinkel mot nosryggen, på samma gång som det skall vara proportionerligt med skallen.

Läppar: Läpparna får inte vara för lösa eller nå nedanför underkäken.

Kinder: Kinderna skall vara välutvecklade.

Käkar/Tänder: Underkäken skall vara bred hela vägen. Tångbett är önskvärt men ett lätt underbett är tillåtet. Hörntänderna skall vara stora och sitta långt ifrån varandra. Övriga tänder skall vara starka, jämna och väl placerade.

Ögon: Ögonen skall vara mörka eller hasselnötsbruna, medelstora och placerade lika långt från varandra som nospartiet är brett. Det skall finnas en fåra mellan dem. Ljusa eller gula ögon är absolut inte önskvärt.

Öron: Öronen skall vara ansatta långt från varandra och högt, i jämnhöjd med nackknölen, så att skallen får ett kvadratiskt utseende, vilket är synnerligen viktigt. De skall vara V-formade eller bakåtvikta. Öronen skall vara små och ha mörkare färg än kroppen och öronspetsen skall ligga i jämnhöjd med ögat, när hunden lystrar. Rosenöron är absolut inte önskvärt.

HALS: Halsen skall vara medellång. Den skall vara väl välvd, mycket muskulös och av nästan samma omfång som skallen.

KROPP:

Rygg: Ryggen skall vara plan och kort, så att kroppen ger ett kompakt intryck, men inte så kort att detta inverkar menligt på rörelserna. Karp- eller svankrygg är absolut inte önskvärt.

Ländparti: Ländpartiet skall vara brett och muskulöst med markerat djup i flankerna.

Bröstkorg: Bröstkorgen skall vara bred och djup, väl nedsänkt mellan frambenen med djup bringa.

Svans: Svansen skall vara högt ansatt, kraftig vid roten och avsmalnande, samt bör nå till hasen. Svansen skall bäras rak eller böjd, dock inte som hos "hound"-raserna. Kroksvans är absolut inte önskvärt.

EXTREMITETER:

FRAMSTÄLL: Frambenen skall vara kraftiga och raka med god benstomme. De skall vara placerade långt ifrån varandra och bilda en rak front.

Skulderblad: Skuldrorna skall vara muskulösa, snedställda och kraftiga, dock inte överdrivet muskulösa.

Mellanhand: Mellanhänderna skall vara raka och starka.

Framtassar: Framtassarna skall vara runda med väl välvda tår, s k kattassar, och fasta trampdynor. Mörka klor är önskvärda. Spretiga tassar är absolut inte önskvärt.

BAKSTÄLL: Bakbenen skall vara kraftiga och muskulösa.

Underben: Underbenen skall vara väl utvecklade och vittna om kraft och rörlighet utan klumpighet.

Has: Hasorna skall vara måttligt vinklade. Kohasighet är absolut inte önskvärt.

Baktassar: Baktassar som framtassarna.

RÖRELSER: Rörelserna skall uttrycka kraft och vara målmedvetna. Vid rörelse rakt fram får varken fram- eller bakben korsas. Rörelserna får inte heller vara vevande. Höger fram- och vänster bakben skall lyftas och sättas ner samtidigt. I rörelse skall rygglinjen vara oförändrat stram och fast trots bakbenens effektiva påskjut. Hundens rörelser skall uppvisa balans och harmoni.

PÄLS:

Pälsstruktur: Pälsen skall vara kort, hård, och ligga tätt mot kroppen för att ge gott skydd i dåligt väder. Lång, silkeslen eller ullig päls är absolut inte önskvärt.

Färg: Alla nyanser av brindle, fawn eller rött är tillåtna. Färgen skall vara ren och klar. Ett litet vitt tecken på bröstet är tillåtet. Andra vita tecken är inte önskvärt. Ett mörkt nosparti som avtonar mot ögonen med mörk teckning kring ögonen för att förhöja uttrycket är synnerligen viktigt.

STORLEK/VIKT: Mankhöjd för hanhund 64-69 cm och vikt 50-59 kg. Mankhöjd för tik 61-66 cm och vikt 41-50 kg.

FEL: Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

NOTA BENE: Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller extremt skygg eller om den har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR: Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

stockxpertcom_id400755_jpg_f6ef46a0433db3935de41067a6709fb2.jpg

Om rasen

Bullmastiff är en ras med massor av charm och social kompetens som kommer mest till rätta om den får ingå som fullvärdig familjemedlem. Den hänger gärna med på de flesta aktiviteter familjen har för sig. Det är en robust och tålig hund och den klarar de flesta väder (kanske undantagsvis extrem värme).

Bullmastiffen har inte någon större jaktinstinkt att skryta med, men den är trots sin storlek väldigt rörlig och smidig. Trots att det är en stor ras har den ett måttligt aktivitetsbehov och är mest förtjust i långa, mysiga skogspromenader. Man bör även tänka på att det är extra viktigt att motionen sker i sansad form för den växande hunden.

Om man funderar på att bli ägare till denna ras bör man ha klart för sig att de har ett relativt egensinnigt sinnelag, de har en stark egen vilja och gör saker i sin egen takt och när det passar. Bullmastiffen är tvärtemot från utpräglade t.ex. vall- och brukshundar inte avlad för att ha någon sådan inneboende drift.

Rasen har ett normalt aktivitetsbehov och en normal inlärningsförmåga. Bullmastiffen kan absolut användas till t.ex. spår, sök, lydnad, agility osv. men vill man nå långt inom dessa områden är det inte rätt ras.

Bullmastiffen är, tyvärr, inte den friskaste av raser. Det förekommer hudproblem av olika slag, som t.ex. fukteksem och furunkulos. Höftledsproblem är inte heller ovanligt och självklart ska alla hundar som ska gå i avel ha godkända höfter.

En Bullmastiff brukar bli mellan 8-10 år gammal och den vanligaste dödsorsaken är cancer i olika former.

Intresserad av att skaffa en bullmastiff? Ta dig tid att kontakta och besöka olika uppfödare. Se till att få träffa föräldrarna till valpen och förvissa dig om att de är trevliga mot människor och sansade i sitt umgänge med andra hundar. Ta reda på vilka krav rasklubben och SKK ställer på avelsmaterialet och se till att din valp härstammar från hundar som uppfyller dessa krav.

Tänk på att valpen behöver socialträning och att t.ex. gå en valpkurs kan vara mycket nyttigt. Se till att du väljer en uppfödare du känner förtroende för och som är intresserad av att följa valpens liv, så har du alltid någon att vända dig till med dina frågor och funderingar!

Källa: http://www.bullmastiffklubben.se/

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
nobsan
2007-12-17 22:41
#1

 Dom är läckra, dom där vovvarna. Vilket jobb du lägger ner på det här. Du är guld värd. Jätte kul att läsa. I vanliga fall skulle jag nog inte slagit upp dom här raserna du tagit fram. Det är alltid kul att lära sej lite om andra raser.

SaraC
2007-12-17 22:44
#2

#1 Tack så mycket :) Jo det är jobb och därför jag inte orkar göra nåt ibland och andra gånger är jag jättesugen på att fixa. Men jag tycker ju det är roligt! :) Raserna som jag kört hittills är de som ni medlemmar önskat och håller med om att det är roligt när det blir raser som kanske jag själv aldrig valt.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

[Vargnatt]
2007-12-17 22:47
#3

Jag håller med nobsan, det är verkligen bra jobbat av dig Eros :) Är alltid intressant att läsa de här rasspecialerna :)

SaraC
2007-12-17 22:55
#4

# Tack Generad Roligt att ni tycker så!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

hundintresserad
2011-08-29 18:29
#5

Hej!

Jag undrar varför du visar bild på ett stackelhalsband? Det är faktiskt olagligt att använda i Sverige, som  ju tur är. Det är ju våld och det mår hundar i alla fall psykiskt dåligt av, kanske fysiskt också. Relationen blir heldålig och hundar blir väldigt lätt arga av det. Jag tycker att det är väldigt lite hundkunskap, om ens någon överhuvudtaget.  Men  du  kanske inte hade reflekterat över att det är ett sånt halsband, som hunden på bilden har? Du  tycker kanske  som jag gör?

Det gör ju även Svenska Brukshundklubben numer.

Med vänlig hälsning Hundintresserad.

NathalieT
2011-08-29 19:09
#6

Älskar den här rasen :)

Annons:
Noa-Nisse
2011-08-29 19:51
#7

#5, jag tror att Sara är väl medveten om att det är olagligt i Sverige. Men jag lade inte märke till det fören du påpekade det. Tror nog inte att Sara har sett att hunden har det på sig alltså.

Jag tror att Sara tycker precis som Svenska Kennelklubben…

 Medarbetare på Hundar.ifokus

Honestyisdead
2011-08-29 20:02
#8

Precis Noa-Nisse. Sara är mycket medveten om att stackel inte är lagligt och vad det gör på en hund. Det är ju inte stacklet som ligger i fokus på bilden och är verkligen inte därför hon valt bilden. Jag tycker själv det är en vacker hund :)

SaraC
2011-09-01 18:31
#9

#5 Nej, jag har inte sett att det är ett stackel. Har inte tänkt på det utan bara sett på hunden på bilden.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Upp till toppen
Annons: