Annons:
Etikett04-taxar
Läst 37119 ggr
SaraC
1/25/08, 6:11 PM

Tax

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En uthållig, energisk och mångsidig jakthund. Taxen är en trogen kompis hela dagen i skogen och myser gärna med dig i soffan när ni kommer hem!

Korthårig, normalstor tax

Korthårig, normalstor tax

Snabbfakta

Grupptillhörighet

Grupp 4 Taxar. Standardnumret hos FCI är 148.

Rasklubb/Specialklubb

Svenska Taxklubben

Registreringssiffra

År 2009 registrerades 1 636 stycken taxar i SKK. Av dessa var; 66 stycken korthåriga dvärgtaxar, 223 stycken långhåriga dvärgtaxar, 74 stycken strävhåriga dvärgtaxar, 5 stycken korthåriga kanintaxar, 22 stycken långhåriga kanintaxar, 4 stycken strävhåriga kanintaxar, 274 stycken korthåriga normalstora taxar, 116 stycken långhåriga normalstora taxar och 852 stycken strävhåriga normalstora taxar. Strävhårig normalstor tax var år 2009 den 13:e mest populära rasen i Sverige.

Andra namn/Smeknamn
  • Dachshund
  • Teckel
Kända taxar
  • Chanel. Världens äldsta hund när hon dog den 31/8 2009, då 21 år gammal.
  • Lump. Pablo Picasso's tax, som sägs ha inspirerat en del av hans konstverk.
  • Archie och Amos. Andy Warhol's taxar.
  • Rufus "The Red". Tax som räddade fyra barn ur en brand på ett dagis i Kentucky.
  • Itchiford "Itchy" Dachshund. Tax ur den tecknade filmen "All Dogs Go To Heaven".
Korthårig tax från 1915

Korthårig tax från 1915

Bakgrund

Det finns många teorier kring taxens ursprung, men ingen definitiv sådan. Små, lågbenta taxliknande hundar har funnits på många olika håll i världen. Avbildningar av taxliknande hundar har hittats i de gamla Egypten, likaså har assyriska relifier av hundar som liknar taxar funnits, författare från den grekiska antiken beskriver taxliknande hundar och rasen omnämns i en tysk lagtext från ca 400 e.Kr. Man har också funnit en typ av hund som liknar taxen bland inkafolket i Peru, det forntida Mexico samt vid arkeologiska utgrävningar i Danmark.

Två tyska kynologers forskning visade att det fanns anatomiska likheter mellan deutsche bracke (tysk stövare) och tax, och menade att taxen kunde härstamma därifrån. Deras teori fick stöd sedan man vid arkeologiska undersökningar i ett romerskt läger i tyska Kannstadt, där deutsche bracke var vanlig, hittade två taxskelett. Troligen har man från deutsche bracke avlat fram en hund med kortare ben för grytjakt, men det går inte att göra någon mer exakt rekonstruktion av utvecklingen från deutsche bracke till dagens tax.

De tidiga avbildningarna av taxar föreställer hundar med längre och grövre hårlag än dagens korthår, och en teori är att dagens alla tre hårlag ska ha uppstått mellan mutationer av det ursprungliga hårlaget. En annan teori är att den strävhåriga varianten utvecklats från strävhåriga former av deutsche bracke. Idag anses den korthåriga varianten vara den äldsta och att den strävhåriga och den långhåriga varianten har rekonstruerats genom inblandning av andra raser.

Taxen är en ras som kallas chondrodystrofisk. Tillväxten hos extremiteternas rörben avstannar på ett tidigt stadium, vilket gör taxen lågbent.

Långhårig tax från 1915

Långhårig tax från 1915

Det finns inte bara tre hårlagsvarianter av tax, det finns även tre olika storleksvarianter - normalstor tax, dvärgtax och kanintax. Kanintaxen användes ursprungligen för jakt på just kanin, dvärgtaxen för räv och grävling.

År 1879 kom den första rasbeskrivningen och år 1888 bildades den tyska taxklubben. Idag är taxen en av de mest populära raserna i hela världen.

År 1901 grundades den svenska taxklubben och det var främst den korthåriga varianten som förekom här i början. De första taxarna i Sverige var allround-jakthundar, men kom att bli mer och mer specialiserade grythundar. Under 1940-talet ökade rådjursstammen i landet och taxen, särskilt den strävhåriga varianten, blev populär som långsamdrivande på rådjur. Den långhåriga varianten av tax har främst fungerat som sällskapshund i Sverige. Kanintax och dvärgtax har inte heller i huvudsak avlats för sin jaktegenskaper utan främst varit utställnings- och sällskapshundar.

Korthårig tax

Korthårig tax

Egenskaper

Taxen är en mycket mångsidig jakthund, och den ska vara funktionellt och sunt byggd för att klara en lång dag i skogen. Rasen är avlad för grytjakt och de korta benen, kroppsformen, käkpartiet och bettet samt de psykiska egenskaperna gör den till en mycket passande grythund. Ursprunget som renodlad jakthund har präglat rasen och de mentala egenskaper som värdesattes var jaktlust, energi, ett utpräglat spårsinne, envishet och mod i kombination med rovdjursskärpa.

Rasen är mångsidig och har ett gott samarbete med sin förare. Den är också känd för att vara klok och karaktärsfull, och har alltid varit en mycket omtyckt sällskaps- och innehund i motsats till många andra jakthundsraser.

I Sverige används taxen inte till grytjakt i någon större utsträckning, utan är istället populär som rådjursdrivare. Taxen har också ett mycket bra luktsinne, vilket gör att den passar bra även som eftersökshund.

Till vänster; normalstor, långhårig tax. Till höger; korthårig dvärgtax.

Till vänster; normalstor, långhårig tax. Till höger; korthårig dvärgtax.

Hälsa

Taxen är statistiskt sett en frisk och långlivad ras med få hälsoproblem.

Den allvarligaste sjukdomen som finns hos rasen är diskbråck där taxen är tydligt överrepresenterad. I den svenska taxstammen förekommer den i en frekvens på cirka 10 %.

När ögonsjukdomen PRA började dyka upp hos de svenska taxarna anslöt sig taxklubben till hälsoprogrammet och sedan 1994 ögonlyses alla taxar före parning. Frekvensen PRA-fall har hållit sig på en låg nivå under perioden för taxar födda 1990-2003. Det förekommer också andra ögonsjukdomar som taxklubben inte har något hälsoprogram för. De obligatoriska ögonlysningarna för PRA gör att även andra ögonsjukdomar registreras centralt hos SKK och man kan på så vis ha kontroll över utbredningen.

Andra problem som finns inom rasen är juvertumörer, livmoderinflammation, hudproblem och magproblem, men där är taxarna inte överrepresenterade. Andra sjukdomar och problem som rasklubb och uppfödare har under uppsikt är hjärtklaffproblem, epilepsi och en något hög frekvens kejsarsnitt.

Strävhårig tax

Strävhårig tax

Pälsvård

Den strävhåriga varianten behöver trimmas. Håret plockas vid roten när hunden är i fällning och ett nytt, fräscht hårstrå växer sedan upp. Det är viktigt att trimma på rätt sätt. Man måste få med roten för att behålla strävheten. De flesta taxägare lär sig med tiden att själv trimma sin hund, men som nybörjare kan det vara bra att ta hjälp för få lära sig och så småningom kunna sköta pälsen på egen hand. En del hundar behöver ryckas ned helt omkring sex veckor före utställning, och det kan också behövas en putsning 1-2 veckor innan. En hund som inte ställs ut brukar vara lämpligast att trimma i mars samt september. Hunden ska inte vara för långhårig under vintersäsongen. Den strävhåriga karaktären försvinner även under någon eller några veckor om man schamponerar hunden, så innan exempelvis en utställning är det bäst att bara skölja hunden med ljummet vatten om den är lortig.

Den korthåriga varianten kräver ingen större pälsvård. Att då och då borsta ur döda hårstron brukar vara tillräckligt.

Den långhåriga variantens päls kräver inte heller så mycket. Man bör borsta den med jämna mellanrum och då särskilt på de ställen där det lätt bildas tovor.

Långhårig tax med valpar

Långhårig tax med valpar

Inför valpköpet

Sök uppfödare anslutna till rasklubben och se till;

  • Att inte någon av föräldrarna eller någon av dessas föräldrar har haft diskproblem. Helst bör inte heller föräldrar eller mor- och farföräldrar uppvisa frekvens av diskproblem som överstiger rasens genomsnitt och syskon till avelsdjuren bör inte heller haft diskproblem.

  • Att föräldradjuren är ögonundersökta inom ett (1) år före betäckningen och är fria att använda i avel.

  • Att föräldradjuren är mentalt och fysiskt friska.

  • Att föräldrarna är meriterade vid jaktprov och/eller utställning.

  • Att se till att föräldradjuren är mentalbeskrivna kan också vara väldigt bra.

Från vänster; strävhårig tax, korthårig tax och långhårig tax.

Från vänster; strävhårig tax, korthårig tax och långhårig tax.

Rasstandard

URSPRUNGSLAND/HEMLAND

Tyskland

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Jakthund för gryt- och drevjakt.

FCI-KLASSIFIKATION

Grupp 4. Med arbetsprov.

BAKGRUND/ÄNDAMÅL

Taxen, i tysktalande länder kallad Dachshund eller Teckel, är känd sedan medeltiden då det från stövare fortlöpande avlats fram hundar speciellt lämpade för grytjakt. Från dessa kortbenta hundar härstammar taxen, erkänd som en av de mest mångsidiga och användbara jakthundsraserna. Rasen fungerar också utmärkt som drivande eller stötande hund och som eftersökshund. Den äldsta rasklubben för tax är den tyska "Deutsche Teckelklub e.V.", som grundades 1888. I decennier har uppfödning av tax skett i tre storlekar (normalstor, dvärg- och kanintax) och tre hårlag (kort-, sträv- och långhårig).

HELHETSINTRYCK

Tax skall vara en låg, kortbent, långsträckt men kompakt byggd och mycket muskulös hund. Den skall bära huvudet käckt utmanande och uttrycket skall vara uppmärksamt. Trots att benen är korta i förhållande till den långa kroppen, skall taxen vara mycket rörlig och energisk. Könsprägeln skall vara tydlig.

VIKTIGA MÅTTFÖRHÅLLANDEN

Med ett markavstånd motsvarande en tredjedel av mankhöjden, skall det harmoniska förhållandet mellan mankhöjd och kroppslängd vara ungefär 1 : 1,7 - 1,8.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR

Taxen är till sin natur vänlig med ett jämnt temperament, varken nervös eller aggressiv. Rasen är en passionerad, uthållig och energisk jakthund med utmärkt näsa.

HUVUD

Huvudet skall vara långsträckt såväl ovanifrån som från sidan sett. Det skall gradvis avsmalna mot nostryffeln utan att vara spetsigt. Nosbrosket skall vara långt och smalt.

Skallparti

Hjässan skall snarast vara flack. Ögonbrynsbågarna skall vara tydligt framträdande.

Stop

Stopet skall endast vara svagt markerat.

Nostryffel

Nostryffeln skall vara välutvecklad.

Nosparti

Nospartiet skall vara långt, tillräckligt brett och kraftigt. Nosryggen skall vara lätt välvd. Gapet skall vara stort och kunna öppnas till i nivå med ögonen.

Läppar

Läpparna skall vara stramt åtliggande och väl täcka underkäken.

Käkar/Tänder

Över- och underkäke skall vara väl utvecklade. Det är önskvärt att bettet är fulltaligt. Det skall vara regelbundet och tätt slutande i ett saxbett. Hörntänderna skall vara kraftiga och gripa precis intill varandra.

Ögon

Ögonen skall vara medelstora, ovala och placerade väl isär. Blicken skall vara klar, energisk och vänlig. Den får inte vara stickande. Färgen på ögonen skall vara klart mörkt rödbrun till svartbrun oavsett pälsfärgen. Blåaktiga, fläckiga eller marmorerade ögon tolereras hos fläckiga hundar, men är inte önskvärt.

Öron

Öronen skall vara högt placerade, men inte alltför långt fram på huvudet och tillräckligt, men inte överdrivet, långa. De skall vara avrundade och rörliga med den främre kanten liggande tätt an mot kinden.

HALS

Halsen skall vara tillräckligt lång och bäras högt och fritt. Den skall vara muskulös med stramt åtliggande halsskinn. Nacken skall vara svagt välvd.

KROPP
Överlinje

Överlinjen skall harmoniskt löpa från nacken till det lätt sluttande korset.

Manke

Manken skall vara väl markerad.

Rygg

Bakom den höga manken skall ryggen vara plan eller svagt sluttande bakåt. Ryggen skall vara stark med god muskulatur.

Ländparti

Ländpartiet skall vara kraftigt musklat och tillräckligt långt.

Kors

Korset skall vara brett, tillräckligt långt samt svagt sluttande.

Bröstkorg

Bröstbenet skall vara väl utvecklat och så starkt framträdande att det på båda sidor bildas små gropar. Bröstkorgen skall, framifrån sedd, vara oval. Uppifrån och från sidan sedd skall den vara rymlig med gott om utrymme för hjärta och lungor. Revbenen skall sträcka sig långt bakåt. När skulderblad och överarm har rätt längd och bildar korrekt vinkel skall frambenen, från sidan sedda, täcka bröstkorgens lägsta punkt.

Underlinje

Underlinjen skall vara lätt uppdragen.

Svans

Svansen skall inte vara för högt ansatt och den skall bäras i rygglinjens förlängning. En obetydlig böjning är tillåten i den sista tredjedelen av svansen.

EXTREMITETER
FRAMSTÄLL

Framstället skall ha kraftig muskulatur och vara väl vinklat. Frambenen skall vara torra med bra benstomme. De skall vara parallellt ställda och framtassarna rakt framåtriktade.

Skulderblad

Skuldrorna skall ha smidig muskulatur. Skulderbladen skall vara långa, sluttande och ligga väl an mot bröstkorgen.

Överarm

Överarm och skulderblad skall vara lika långa och bilda en nästan rät vinkel. Överarmarna skall vara kraftiga och väl musklade. De skall ligga väl an mot bröstkorgen men ha full rörelsefrihet.

Armbåge

Armbågarna skall varken vara utåt- eller inåtvridna.

Underarm

Underarmarna skall vara korta, men ändå så långa att markavståndet utgör en tredjedel av mankhöjden. De skall vara så raka som möjligt.

Handlov

Handlovarna skall vara placerade något närmare varandra än skulderlederna.

Mellanhand

Från sidan sedda skall mellanhänderna varken vara lodrätt ställda eller alltför vinklade framåt.

Framtassar

Framtassarna skall ha tätt slutna och väl välvda tår med kraftiga, motståndskraftiga och tjocka trampdynor och korta, starka klor. Den femte tån har ingen funktion, men får inte tas bort.

BAKSTÄLL

Bakstället skall vara mycket muskulöst och proportionerligt i förhållande till framstället. Knä- och hasleder skall vara kraftigt vinklade. Bakbenen skall vara parallella och varken för trångt eller för brett ställda.

Lår

Låren skall vara mycket muskulösa och långa.

Knäled

Knälederna skall vara breda och starka med utpräglad vinkling.

Underben

Underbenen skall vara korta och väl musklade och de skall i det närmaste bilda en rät vinkel mot låret.

Has

Hasorna skall vara starka, seniga och torra.

Mellanfot

Mellanfötterna skall vara förhållandevis långa, rörliga mot underbenet och från sidan sedda svagt vinklade framåt.

Baktassar

Baktassarna skall ha fyra tätt slutna och väl välvda tår med kraftiga trampdynor. Hunden skall stödja på hela tassen, dvs. alla fyra trampdynorna skall vila mot marken.

RÖRELSER

Rörelserna skall vara vägvinnande, flytande och schvungfulla med långt, lågt steg fram. Rygglinjen skall svara elastiskt mot bakbenens kraftiga påskjut. Svansen skall bäras i en harmonisk förlängning av rygglinjen och lätt nedhängande. I rörelse skall fram- och bakben föras parallellt.

HUD

Huden skall vara stramt åtliggande.

PÄLS
Korthårig - Pälsstruktur

Pälsen skall vara kort, tät, glänsande och slätt åtliggande, fast och hård. Ingenstans på hunden får det finnas kala fläckar.

Korthårig - Pälsstruktur på svans

Hela svansen skall vara fint, men inte alltför rikligt behårad. Något längre och grövre pälsstrån på svansens undersida är inget fel.

Korthårig - Färg

a) Enfärgade: Röd, rödgul, gul, alla med eller utan svarta stickelhår. Dock skall rena färger föredras och röd färg skall betraktas som värdefullare än rödgul och gul. Även hundar med kraftigt inslag av svarta stickelhår skall betraktas som enfärgade. Vitt är inte önskvärt, men enstaka små fläckar är inte diskvalificerande. Nostryffel och klor skall vara svarta, men det är också tillåtet men inte önskvärt med rödbruna.

b) Tvåfärgade: Djupt svart eller brunt med roströda eller gula tan-tecken över ögonen, på nospartiets sidor och underläppen, på insidan av öronen, på förbröstet, in- och baksidan av benen, på tassarna, runt anus och därifrån till en tredjedel eller halva undersidan av svansen. Vitt är inte önskvärt, men enstaka små fläckar är inte diskvalificerande. Alltför utbredda tan-tecken är inte önskvärt. Nostryffel och klor skall vara svarta hos svarta hundar, bruna hos bruna hundar.

c) Fläckiga (tigertax och strimmiga): Grundfärgen är alltid den mörka färgen (svart, röd eller grå). Önskvärt är oregelbundna grå eller beige fläckar (det är inte önskvärt med stora sammanhängande fläckar).Varken den mörka eller den ljusa färgen skall överväga. Den strimmiga taxen skall vara röd eller gul med mörkare strimmor. Nostryffel och klor skall vara pigmenterade som hos en- och tvåfärgade.

Strävhårig - Pälsstruktur

Med undantag för nosparti, ögonbryn och öron skall hela kroppen vara täckt av fullkomligt jämnt åtliggande, tätt och strävt täckhår med ett lager underull. På nospartiet skall finnas tydligt framträdande skägg. Ögonbrynen skall vara buskiga. På öronen skall pälsen vara kortare än på kroppen och nästan slät. Svansen skall vara väl och jämnt behårad med tätt åtliggande päls.

Strävhårig - Färg

Vanligast förekommande är ljus till mörk viltfärg samt färg som hos vissna löv. I övrigt gäller samma som för korthår beskrivet under a) - c).

Långhårig - Pälsstruktur

Pälsen skall vara slät och glänsande, försedd med underull och åtliggande mot kroppen. Den skall vara längre under halsen, på undersidan av kroppen och på öronen där pälsen skall hänga ner över öronlapparna. På baksidan av benen bildar pälsen tydliga behäng och på undersidan av svansen skall den vara som längst och bilda hel fana.

Långhårig - Färg

Samma som för korthår beskrivet under a) - c).

STORLEK/VIKT
Normalstor tax

Bröstomfång: Överstigande 35 cm. Vikt: Upp till ca 9 kg.

Dvärgtax

Bröstomfång: Överstigande 30 cm men högst 35 cm vid lägst 15 månaders ålder.

Kanintax

Bröstomfång: Bröstomfång som högst 30 cm vid lägst 15 månaders ålder.

FEL

Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

M3 beaktas inte vid bedömning av bettet. Avsaknad av två P1-or skall inte betraktas som fel. Däremot skall avsaknad av en P2 anses som fel även om, förutom M3, inga ytterligare tänder saknas. Fel är även varje avvikelse från korrekt slutande saxbett, t ex tångbett.

ALLVARLIGA FEL
  • Klen byggnad, högbent eller alltför lågbent med knappt avstånd till marken.
  • Avsaknad av tänder andra än de som beskrivs under fel resp. diskvalificerande fel.
  • Blåaktiga, fläckiga eller marmorerade ögon hos andra än fläckiga hundar.
  • Spetsiga, kraftigt veckade öron.
  • Bålen "hänger" ner mellan skuldrorna.
  • Svankrygg; karprygg.
  • Svagt ländparti.
  • Kraftigt överbyggd.
  • Alltför klen bröstkorg.
  • Flanker uppdragna som hos en vinthund.
  • Otillräckligt vinklat fram- eller bakställ.
  • Smalt, muskelfattigt bakställ.
  • Kohasighet, hjulbenthet.
  • Inåt- eller alltför utåtvridna tassar.
  • Lösa tassar.
  • Tunga, klumpiga, vaggande rörelser.
Päls - Korthårig
  • Alltför fin, tunn päls.
  • Hårlösa fläckar, även på öronen.
  • Alltför grov, lång päls.
  • Borstig svans.
  • Delvis eller helt hårlös svans.
Päls - Strävhårig
  • Mjuk päls, vare sig den är kort eller lång.
  • Lång päls som står ut från kroppen.
  • Lockig eller vågig päls.
  • Mjuk päls på huvudet.
  • Fana på svansen.
  • Avsaknad av skägg.
  • Avsaknad av underull.
  • Korthårighet.
Päls - Långhårig
  • Jämnlång päls över hela kroppen.
  • Vågig eller lurvig päls.
  • Avsaknad av fana på svansen.
  • Avsaknad av överhängande päls på öronen.
  • Korthårighet.
  • Tydlig mittbena på ryggen.
  • För lång päls mellan tårna.
DISKVALIFICERANDE FEL
  • Mycket skyggt eller aggressivt beteende.
  • Under-, över- eller korsbett.
  • Felställda hörntänder i underkäken.
  • Avsaknad av en eller flera hörntänder; avsaknad av en eller flera incisiver.
  • Avsaknad av ytterligare premolar eller molarer utöver de under fel nämnda. (Obs! M3 beaktas ej.)
  • Kort bröstkorg med defekt (uppbrutet) bröstben.
  • Alla former av svansdefekt.
  • Mycket lösa skuldror.
  • Överkotade handlovar.
  • Svart färg utan tan-tecken; vit färg med eller utan tan-tecken.
  • Andra färger än de i standarden uppräknade.
NOTA BENE

Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR

Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

-------------------------------------------------------------------------------

Källförteckning

Svenska Taxklubben. Tillgänglig [online] http://www.taxklubben.org/ [2010-08-16]

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
dib_skinny
1/25/08, 6:13 PM
#1

Hej och tack!

Jag har en tax :D

SaraC
1/25/08, 6:17 PM
#2

#1 Kul! Lägg gärna in bilder och diskutera med andra om rasen här i tråden :)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

dib_skinny
1/25/08, 6:25 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

jag har min egen tråd :P

dib_skinny
1/25/08, 6:26 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

dib_skinny
1/25/08, 6:26 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5
nobsan
1/26/08, 12:55 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Hej eros! Vilket jobb du lägger ner. Och ett bra jobb till råga på allt. Det var jätte bra skrivet. Här kommer en bild på en av taxelinorna som vi har.

Annons:
Cavello
1/26/08, 3:06 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Kul med en artikel om världens bästa hundras :)

Bessy flyger över ett hinder

Cavello
1/26/08, 3:07 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

**Bessy igen vid havet
**

nobsan
1/26/08, 7:47 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Här är en liten fröken ute och jagar.

nobsan
1/27/08, 10:37 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Här är mor och dotter som hjälps åt med valparna.

nobsan
1/27/08, 11:07 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Taxar är nog den mest användbara rasen. Den går att använda till det mesta. Här är en bild på en valp på 4 månader som letat upp första klöven.

SaraC
1/27/08, 6:40 PM
#12

Nobsan, tack så mycket! Kul att du tycker det.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

nobsan
1/27/08, 9:04 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#13

Taxar är bra som barnvakt också. Vi hade tre kullar inne. Dom hjälptes åt allihopa. Norrbottenspetsen, Luzernertiken och lilla taxen.

Annons:
Amstaffen
8/31/09, 8:02 PM
#14

Bra artikel! Snackas ju om en tax nu till sommaren :) Men vi får se ;)

empan-hampus
8/31/09, 9:19 PM
#15

#4 Är inte h*n lite för smal?

hittadjur-se
8/31/09, 10:34 PM
#16

Har en långhårig hane från Romanicas kennel, född 2001-07 :-)

SaraC
8/27/10, 7:47 PM
#17

Artikeln uppdaterad - ändring av texten och mer text, plus nya bilder.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

dirdib
8/27/10, 8:44 PM
#18

#17 inga bilder från mig :( :P

SaraC
8/27/10, 8:48 PM
#19

#18 Visste inte att du ville låna ut bilder till artikeln?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

dirdib
8/27/10, 8:55 PM
#20

Hmm du svarade på min #1 :D

Annons:
Taxelina
8/27/10, 11:33 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Kul med en liten uppdatering. Jag hade glömt bort den här artikeln :-)

Här kommer en ny bild.

sarahansen
8/28/10, 10:17 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#22

Här kommer bild på min underbara långhårstax Nuits Sheila Gold "Goldie"

Håller med om att taxen kan användas till det mesta, Goldie har för ca 1 månad sen klarat anlagsprovet i viltspår och var på sin första utställning och fick super bra kritik och fick Certifikat och blev reserv CACIB Skrattande Och vi tränar även lydnad och agility så taxen är en hund man verkligen kan ha kul med! Den mest mångsidiga rasen enligt mig Tungan ute

Minitassen
8/29/10, 9:01 PM
#23

Bryter dom inte nacken lätt??

sarahansen
8/29/10, 10:58 PM
#24

#23 Varför skulle de göra det?

Minitassen
8/29/10, 11:12 PM
#25

#24 Oj, menade ryggen. Bryter dom inte ryggen lätt? har en kompis som har haft och hon sa att man typ inte kunde lyfta upp dom så ofta..Förvånad

Taxelina
8/29/10, 11:55 PM
#26

#25 Jag tror du menar att taxen lätt kan få diskbråck. Jo, taxen kan lätt få det. Men nu för tiden är det mer sällan det dyker upp på den rasen.

Ser man bara till att taxen får sin träning och är vältränad och välmusklad innan den till exempel släpps i skogen så ska det inte finnas någon större risk. Man ska även se till att den inte blir fet, men ingen ras mår bra av att bli alltför tjocka.

Jag har haft många taxar och aldrig råkat ut för diskbråck. Det går även att bota med operation, simträning och massage. En bekant fick problem med sin, men efter en riktig behandling så jagar hon igen och mår bra.

Annons:
Ove-D
1/16/14, 4:00 PM
#28

Vad är vanligast att taxen används till spår/jakt eller ren sällskapshund?

Vizzla
1/21/14, 8:40 AM
#29

De långhåriga har blivit mer sällskapshundar (vilket jag tycker är synd då taxar lätt blir överviktiga och odrägliga när dom är understimulerade). 

De strävhåriga och korthåriga används mest till jakt (drevjakt på t ex hare och rådjur eller grytjakt, inte lika vanligt). 

Alla hårlag går bra på viltspår.

"Med rätt träning kan människan bli hundens bästa vän"

Blogg   http://www.echosierra.se/
Instagram @historienomalf

Vizzla
1/21/14, 8:42 AM
#30

#25 nej taxar bryter inte ryggen lätt. Ja man kan lyfta upp dom om man gör det rätt (som med alla djur ska man ge stöd åt bakbenen och hålla en hand under bröstkorgen).

Taxar kan få diskbråck, men de allra flesta lever långa och friska liv. Det viktiga är att man kollar upp en seriös uppfödare som hälsotestar sina taxar och som inte avlar på för unga taxar. Att hålla taxen i god kondition och vältränad är viktigt då övervikt och svaga muskler bidrar till att öka belastningen på ryggen. Det är inte den långa ryggen som ger diskbråck det är genen som ger de korta benen som kan försvaga diskarna. Taxar som får diskbråck kan bli helt återställda. Vet taxar som efter diskbråcksoperation jagar igen utan problem.

"Med rätt träning kan människan bli hundens bästa vän"

Blogg   http://www.echosierra.se/
Instagram @historienomalf

Vizzla
1/21/14, 8:44 AM
#31

Idag är det fler som tävlar med taxar inom andra grenar, t ex agility och rallylydnad. I tidningen TAXEN berättades om en tjej som varit på barmarks SM med sin tax i canicross.

Så tränar man sin tax rätt håller den till det mesta. :)

"Med rätt träning kan människan bli hundens bästa vän"

Blogg   http://www.echosierra.se/
Instagram @historienomalf

Taxelina1
1/21/14, 9:24 AM
#32

Taxen är bland den mångsidigaste jakthunden.

Diskbråck är genetiskt nedärvbart och man ska se över linjerna innan man parar eller köper en hund med dom linjerna. Att vänta att para en liten tax förrän den är tre år kan bli förödande för rasen på sikt då en liten hundras ska paras tidigt men jag poängterar…inte för tidigt. 18-24 månader är en bra gräns som skk rekommenderar. Taxklubben rekommenderar tre år och rekommenderar ingen parning innan den åldern.

Att jag skriver så här är för att jag varit i kontakt med en fertilitetsveterinär och just små hundar utvecklas snabbare och blir även stelare i bäckenet. Jag fick ta bort en liten taxtik som hade äggstockarna fulla med systor och det påstog en annan veterinär som var specialutbildad att det beror på att ju äldre hunden blir ju mer systor riskerar dom att utveckla. Den här tiken parade jag vid tre år och hon gick tom vid två tillfällen. Och senare fick jag då reda på orsaken till det. Nu säger jag inte att alla får systor, men det var så vanligt att han rekommenderade att man satsade på att meritera hanhundarna i kullen i stället och gick efter deras meriter, då det alltså tar för lång tid att meritera tiken om hon ska gå i avel.

Nu tog jag inte bort min lilla taxtjej på grund av systorna utan hon fick akut pyometra. Och det gick väldigt fort.

Hälsning från en stor djurvänCool

Lilllens
1/21/14, 9:58 AM
#33

Så fin tax på första bilden, det ser mycket trevligare ut med lite längre ben.

Taxelina1
1/21/14, 7:28 PM
#34

I mina ögon har det blivit två kategorier. Utställningstax och Jakttax. Utställningstaxen är lägre och bröstkorgen nuddar nästan backen vilket gör att dom kanske inte fungerar lika bra som en Jakttax som har lite högre ben och tar sej fram lite lättare i skogen.

Hälsning från en stor djurvänCool

Annons:
Lilllens
1/21/14, 8:24 PM
#35

#34 Ja det förvånar mig inte, tråkigt när det blir så.

Upp till toppen
Annons: