Annons:
Etikettregelverk-lagar
Läst 19363 ggr
KerstinP
6/16/08, 11:31 AM

Ta med hunden utomlands?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här kommer lite att tänka på om du ska ta med hunden till utlandet. Besök din veterinär i god tid och skaffa ett EU-pass och vaccinationer till hunden.

Ta med hunden utomlands?

Har du funderat på att ta med hunden på utlandsresan? Här berättar vi hur du skyddar din fyrbenta vän från allvarliga sjukdomar under vistelsen utomlands och vilka regler som gäller vid hemkomsten.

Kravet på karantän efter resor till andra EU- och Efta-länder är borta och det gör det lättare att ta med sig djuret hem till Sverige igen när semestern är slut.

Men det finns ändå många regler att ta hänsyn till vid hemkomsten med hunden eller katten - och det gäller att planera i tid.

Oftast är det hunden som följer med på resan. Och visst är det trevligt att slippa lämna bort en kär familjemedlem när det är dags för semester - men tänk på att många allvarliga sjukdomar som drabbar hundar kan vara betydligt vanligare i resten av Europa.

- Om man följer våra rekommendationer är risken liten att en svensk familjehund drabbas, säger Lena Englund, tillförordnad statsveterinär på smådjursavdelningen på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Men vi försöker få människor att tänka till en extra gång innan de tar med hunden - är det värt de risker som trots allt finns?

Myggor och fästingar

Många gånger sprids sjukdomar via småkryp och mat. I Medelhavsländerna och Portugal är det till exempel vanligt att sandmyggor för den dödliga och obotliga blodsjukdomen leishmania vidare.

Att skydda hunden från olika typer av myggor hör enligt Lena Englund till det som är allra viktigast att komma ihåg under resan. För även om det är sällsynt att leishmaniasmittade hundar dyker upp på svenska djursjukhus, har antalet fall ökat sedan de svenska införselreglerna för djur blev generösare.

- Låt inte hunden sova utomhus och undvik att rasta den kvällar och nattetid i myggiga områden - den här myggan är mest aktiv på natten. En veterinär kan också skriva ut ett myggavstötande halsband före avresan, säger Lena Englund.

Runt Medelhavet och i Portugal bör du behandla din hund med tabletter mot hjärtmask som sprids av vanliga stickmyggor. Behandlingen ska pågå under hela utlandsvistelsen och ytterligare en månad efter hemkomsten. Tabletterna är receptbelagda.

Även fästingar måste man se upp med. På varmare breddgrader sprider de flera allvarliga sjukdomar som inte finns i Sverige.
- Skydda hunden från fästingar. Fästingpreparaten som finns i Sverige fungerar även på de exotiska fästingarna, säger Lena Englund.

Krav på vaccination

Mot vissa sjukdomar går det bra att vaccinera inför utlandsresan. Oftast är det också ett krav att hunden är vaccinerad för att den ska få komma tillbaka till Sverige efter tiden utomlands.

Räkna med att planera en resa med hund minst sex månader i förväg. Vaccination mot rabies, bakteriesjukdomen leptospiros och valpsjuka samt blodprov för att kontrollera att rabiesvaccinationen har fungerat - det är några av de krav som Jordbruksverket ställer. I första hand beror det på att rabies och leptospiros kan få svåra konsekvenser för människor om sjukdomarna tas med hem.

Man måste också avmaska sin hund mot rävens dvärgbandmask innan man reser hem från en utlandsvistelse.

Hundar och katter blir inte sjuka om de smittas av rävens dvärgbandmask. Men för människor är masken desto farligare och leder till en cancerliknande och obotlig sjukdom. Den här parasiten får absolut inte tas med hem till de svenska rävarna, eftersom de i sin tur kan smitta människor via bär och svamp som vi plockar i naturen.

Rävens dvärgbandmask finns sedan länge i Alperna och stora delar av Mellaneuropa, och numera även i Danmark. För säkerhets skull bör hunden inte få jaga smågnagare utomlands eftersom de ofta bär på smitta.
För hundens egen skull bör du även hålla den vaccinerad mot parvovirus, som orsakar hundpest, och mot den smittsamma leverinflammationen HCC.

- Men lita inte på att vaccinationer ger ett hundraprocentigt skydd. För säkerhets skull bör man förhindra att hunden kommer i kontakt med farlig smitta i onödan. Rastplatser och kontakt med lösspringande hundar eller små valpar hör till det som bör undvikas, säger Lena Englund.

Får inte äta rått kött

Eftersom hundar knappast är kända för att vara finsmakare är det dessutom viktigt att ha kontroll över vad de sätter i sig. De flesta vet att magsjuka ofta sprids med sopor och gamla matrester, men rått kött, opastöriserad mjölk och lokalt producerade grisöron eller tuggben kan också göra hunden sjuk.

Såväl Aujeszkys sjukdom (falsk rabies) som tuberkulos och salmonella smittar via rå mat. De är infektionssjukdomar som ofta förekommer utomlands, men är utrotade eller mycket ovanliga här hemma.
Vad gör man om man som djurägare inte lyckas följa råden till punkt och pricka? Också den mest nitiska matte eller husse kan komma till korta mot en busig hund.

- Det finns ingenting att göra om hunden fått i sig smitta genom att äta till exempel rått kött. Då är det bara att vänta och se om den blir sjuk eller inte. Det är förebyggande åtgärder som gäller, säger Lena Englund.
Hon rekommenderar att den som tänkt vistas utomlands med sitt husdjur under en längre tid försöker hitta ett seriöst djursjukhus eller en större klinik i närheten av resmålet.

- Då kan man fråga om det finns några särskilda risker i just det området. Om det finns giftiga växter eller mycket leishmania till exempel. Det handlar om att ta seden dit man kommer, även när det gäller smittskydd.
Även om det är ovanligt att en hund på utlandssemester drabbas av någon allvarlig åkomma kan konsekvenserna bli svåra om det trots allt skulle hända. Kontakta veterinär om din hund blir sjuk - vare sig det sker utomlands eller här hemma i Sverige.

Kommer insjuknandet först efter hemkomsten är det viktigt att berätta för veterinären att hunden varit ute och rest - även om det var länge sedan. Vid leishmaniasmitta kan inkubationstiden vara flera år.

- Vissa sjukdomar går att behandla så att hunden blir frisk om diagnosen ställs tidigt, säger Lena Englund.

Hur är det då med katter, kan inte de också bli sjuka i samband med en utlandsvistelse? Enligt Lena Englund är det mindre troligt, trots att de resande katterna har blivit fler under senare år.
- Oftast är det utställningskatter som tas med utomlands och de är inte utomhus eller släpps lösa på samma sätt som en hund, säger hon.

Text: Katrin Trysell

Låt inte hunden

Låt inte hunden

  • slicka i sig slem från sniglar. Där finns ibland parasiter som använder sniglar som mellanvärd.

  • slicka eller nosa på pinjelarver som bildar karavan på marken under pinjeträd. Giftet på de svarta håriga larverna kan orsaka kallbrand i hundens tunga.

  • bada i pölar eller diken. Där finns ofta leptospirabakter

Dessa sjukdomar kan hundar drabbas av utomlands

Rabies - vaccination är ett krav! Djur som misstänks ha fått rabies ska isoleras och Jordbruksverket ska omedelbart kontaktas för besked om åtgärder.

Leishmania. Hårlösa och fjällande hudfläckar är vanligt i början. Så småningom ses febertoppar, svaghet i bakbenen, hudsår och avmagring. Sjukdomen går att behandla, men kan blossa upp på nytt. I Sverige rekommenderas ofta avlivning av en smittad hund.

Hjärtmask - behandla förebyggande! En sjuk hund drabbas så småningom av andnings-svårigheter, hosta och hjärtsvikt.
**
Erlichios, babesios och hepatozoonos.** Behandla hunden med fästingmedel i förebyggande syfte!

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Läs mer om kattens och hundens infektionssjukdomar på www.sva.se.

Om att ta med hund eller katt till Sverige

Utförlig information om vilka regler som gäller för att föra in husdjur till Sverige finner du på Jordbruksverkets webbplats www.sjv.se. För information per telefon, ring Jordbruksverkets växel på nummer 036-15 50 00.

Ta reda på vad som gäller i god tid! Det är mycket viktigt att djuret uppfyller införselreglerna och att du har alla intyg som behövs. Annars stoppas djuret vid gränsen till Sverige och måste i värsta fall avlivas. På ett djursjukhus i Stockholmsområdet kostar de nödvändiga vaccinationerna runt 3 000 kronor för en hund.

Reglerna för införsel till andra länder kan skilja sig något åt. Ta kontakt med landets ambassad i Sverige för information om det land som du ska resa till.

Läs mer

Läs mer
i Apotekets skrifter Hälsoråd för hund och Hälsoråd för katt. Finns att köpa på ditt apotek. Den senaste upplagan innehåller reglerna för att ta in en katt respektive hund från utlandet. Pris: 48 kronor.

I bokhandeln finns Reseguide för hundägare av Elswig Patriksson. Läs bland annat om försäkringar, sjukdomar, flygresor och vilka länder som är bäst att semestra i med hund. Pris: 270 kronor.

Fråga om läkemedel till djur!

Fråga om läkemedel till djur!
Har du frågor om läkemedel till djur? Ring Apotekets experter för att få svar. Förra året startade Apoteket en telefontjänst för djurägare och andra som undrar över läkemedel till djur. Personal finns redo att svara på frågor om du ringer 020-61 88 00.

De gör sitt bästa för att ta fram information även när det gäller läkemedel som inte finns registrerade i Sverige. Något som är bra om du till exempel vill veta mer om ett preparat som ditt djur fått utskrivet utomlands.

- Däremot ger vi inte rekommendationer om preparatval och dosering när det gäller receptbelagda läkemedel. För rätt behandling krävs att en veterinär ställer diagnos och skriver ut de läkemedel som djuret behöver, säger informationsapotekare Elisabet Friede.

Fråga veterinär först

Fråga veterinär först
Många tar med ett reseapotek till sig själva på utlandsresan. Elisabet Friede brukar inte råda djurägare att ta med sig något speciellt till exempelvis hunden.

- Med djur blir det inte fråga om egenvård på samma sätt som när det gäller människor. Till oss själva tar vi ju med tabletter mot värk och turistdiarré till exempel. Är hunden sjuk får man ta reda på orsaken hos en veterinär först.

Frågorna under de mer än 1 000 samtalen per månad, handlar oftast om hundar och deras parasiter. För det mesta är det enskilda djurägare som hör av sig, men även apotekspersonal och veterinärer hör till frågeställarna.

Vardagar mellan 9-17 får du rådgivning av Apotekets specialister i djurläkemedelsfrågor på telefonnummer 020-61 88 00.

www.fass.se (öppnas i nytt fönster)" rel="noopener noreferrer" target="_blank">www.fass.se om djur kan du själv söka information om djurläkemedel.

Källa: Tidningen Apoteket
Publicerad: 2003-06-11

 

Annons:
AnneN
6/16/08, 12:42 PM
#1

Bra artikel =)

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Tuff
6/16/08, 7:17 PM
#2

Bra o veta =)

J-Parnebo
6/16/08, 9:51 PM
#3

Jätte bra artikel :)^^

smurfan-13
6/17/08, 5:12 PM
#4

Angående Leishmania så vill jag säga att veterinärer som kan sjukdomen rekomenderar INTE avlivning om hunden inte är så sjuk att den lider (vilket inte är så vanligt).

Det finns bra behandling och man misstänker även att hundar som blivit smittade och sen inte utsätts för smittan mer (inte reser utomlands igen) kan botas med behandlingen. Men än så länge finns det för lite material att utgå ifrån.

Det enda som skyddar mot myggorna som sprider Leishmania är scalibourhalsband.

Eriiccaa
6/27/08, 11:00 PM
#5

Jätte bra artikel (:

Upp till toppen
Annons: