Annons:
Etikett09-sällskapshundar
Läst 23235 ggr
SaraC
9/1/09, 12:49 AM

Cavalier king charles spaniel

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Rasen är käck och absolut orädd. Till temperamentet är den glad, vänlig och tillgiven, aldrig aggressiv och utan antydan till nervositet. FCI-nummer: 136. Grupptillhörighet: Grupp 9 Sällskapshundar.

Cavalier

Rasstandard

URSPRUNGSLAND/HEMLAND: Storbritannien

ANVÄNDNINGSOMRÅDE: Sällskaps- och dvärghund

FCI-KLASSIFIKATION: Grupp 9, sektion 7

BAKGRUND/ÄNDAMÅL: Cavalier king charles spaniel är mycket nära besläktad med king charles spaniel. Hundar av spanieltyp har funnits i Europa sedan forntiden. Ofta kan man se en förbluffande "modern" typ av spaniel på målningar av mycket gammalt datum och redan från 1200-talet finns det avbildningar av dvärgspaniel. Någon distinkt skillnad mellan dvärgspaniel och jaktspaniel kan man emellertid inte skönja förrän i mitten av 1830-talet. Det var då engelsmännen började korsa in ostasiatiska småhundar i king charles spaniel. Först år 1945 erkändes cavalier king charles spaniel som enskild ras av engelska kennelklubben. Rasen är numera spridd över stora delar av världen och den är en mycket uppskattad sällskaps- och utställningshund.

HELHETSINTRYCK: Cavalier king charles spaniel är en livlig, behagfull och välbalanserad hund med milt uttryck.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR: Rasen är käck och absolut orädd. Till temperamentet är den glad, vänlig och tillgiven, aldrig aggressiv och utan antydan till nervositet.

HUVUD:

Skallparti: Hjässan skall vara nästan flat mellan öronen.

Stop: Stopet skall vara grunt.

Nostryffel: Näsborrarna skall vara väl utvecklade och pigmentet svart - inga köttfärgade tecken.

Nosparti: Nospartiets längd från pannavsatsen till nosspetsen skall vara ungefär 4 cm. Nosen skall smalna av jämnt mot nostryffeln. Ansiktet skall vara väl utfyllt under ögonen. Snipighet är inte önskvärd.

Läppar: Läpparna skall vara väl utvecklade men inte hängande.

Käkar/Tänder: Käkarna skall vara starka med perfekt, regelbundet och komplett saxbett.

Ögon: Ögonen skall vara stora, mörka och runda utan att vara framträdande. De skall sitta långt isär.

Öron: Öronen skall vara högt ansatta. De skall vara långa och rikligt hårbeklädda.

HALS: Halsen skall vara måttligt lång och något välvd.

KROPP:

Rygglinje: Ryggen skall vara plan.

Ländparti: Ländpartiet skall vara kort.

Bröstkorg: Bringan skall vara måttligt bred och bröstkorgen skall ha väl välvda revben.

Svans: Svansen skall vara väl ansatt och svanslängden skall harmoniera med kroppen. Den skall bäras glatt, men inte särskilt mycket ovanför rygglinjen. Enligt hemlandets standard är svanskupering tillåten. Om svansen kuperas skall högst 1/3 tas bort.

SVANSKUPERING ÄR FÖRBJUDEN I SVERIGE

EXTREMITETER:

FRAMSTÄLL: Frambenen skall vara raka med måttlig benstomme.

Skulderblad: Skuldrorna skall vara väl tillbakalagda.

Framtassar: Framtassarna skall vara kompakta med tjocka trampdynor. De skall vara rikligt behårade.

BAKSTÄLL: Bakbenen skall ha måttlig benstomme.

Knäled: Knälederna skall vara välvinklade.

Has: Hasorna skall vara utan tendens till kohasighet eller överdriven vinkling (s.k. sickle hocks).

Baktassar: Baktassar, se framtassar.

RÖRELSER: Rörelserna skall vara fria och eleganta med bra påskjut bak. Fram- och bakbensrörelserna skall vara parallella sedda såväl framifrån som bakifrån.

PÄLS:

Pälsstruktur: Pälsen skall vara lång och silkeslen utan lockighet. Lätt vågig päls är tillåten. Rikligt med behäng skall finnas. Pälsen skall aldrig trimmas.

Färg: De enda tillåtna färgerna är:

Black and tan

Korpsvart med rödbruna tecken över ögonen, på kinderna, öronens insidor, på bringan, benen och under svansen. Den rödbruna färgen skall vara klar. Vita tecken är inte önskvärda.

Ruby

Enfärgat djupt röd. Vita tecken är inte önskvärda.

Blenheim

Varmt kastanjefärgade tecken i väl uppbrutna fläckar på pärlvit botten. Tecknen skall vara jämnt fördelade på huvudet och lämna plats mellan öronen för den mycket uppskattade rombformade fläcken (s.k. spot), som är speciellt karakteristisk för denna färgvariant.

Trefärgad

Svart och vitt jämnt fördelat och uppbrutet, med rödbruna tecken över ögonen, på kinderna, öronens insidor, på bringan, benen och under svansen.

Det är absolut inte önskvärt med någon annan färg eller kombination av färger.

STORLEK/VIKT:

Vikt: Vikten skall vara mellan 5,5 och 8 kg. Mest önskvärt är en liten välbalanserad hund, som håller sig väl inom dessa viktgränser.

FEL: Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

NOTA BENE: Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller extremt skygg eller om den har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR: Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

Foto: Sophie Eos

Foto: Sophie Eos

Om rasen

Cavalierens historia sträcker sig flera århundraden tillbaka i tiden, om man ska tro en del källor kom den till England under Henrik VIII:s tid, 1509-1547, från fjärran Östern och via Spanien. Dagens cavalier är direkt avkomling till den lilla dvärgspaniel man kan se avbildad på många tavlor från 15-, 16- och 1700-talen. Under drottning Elisabeth I:s tid var det vanligt att de engelska hovdamerna höll sig med dvärgspaniels som sällskapshundar. Sitt kungliga namn fick de små hundarna från kungarna av huset Stuart som var väldigt förtjusta i dessa små spaniels.

Men dvärgspanieln blev med tiden omoderna och inte förrän under 17- och 1800-talen kunde man åter hitta den rödvita dvärgspanieln igen. Hertigarna av Marlborough på Blenheim Palace födde upp dessa till välkända jakt- och sällskapshundar. Under drottning Victorias tid blev hundutställningar populärt i England och rasen började att förändras i enlighet med tidens mode. Det resulterade i en plattnosad typ som idag är king charles spaniel.

År 1926 kom en amerikan vid namn Eldridge till England och fann att hans älskade dvärgspaniels av den långnosade typen knappt existerade längre. Han satte då upp ett penningpris i en stor utställning, pengarna skulle tillfalla de hundar som hade utseendet som fanns på Karl II:s tid, med den långa nosen, flata skallen och antydan till välvning och skönhetsfläcken mitt på skallen.

1928 bildades en specialklubb för rasen och namnet blev The Cavalier King Charles Club. Man avlade på långnosade valpar ur kortnoskullarna. Samma år fastställde man även en standard för rasen, som är så gott som densamma idag. Men inte förrän 1945 erkände den engelska kennelklubben cavalier king charles spaniel som en egen ras. 1972 bildades specialklubben för cavalier king charles spaniel i Sverige.

Foto: Nina.D

Foto: Nina.D (Obs! Hunden till höger är en sheltie!)

Mentalitet

Cavalieren är en följsam hund med en stor vilja att vara sin ägare till lags. Den följer glatt med på allt roligt som husse och matte hittar på. Det är en mjuk hund som bör tränas med mycket beröm och belöning för att komma till sin rätt.

Köpa cavalier king charles spaniel

Om man vill köpa en cavalier bör man vända sig till de uppfödare som följer rasklubbens rekommendationer och som helst är ansluten till rasklubben. För att en valpkull ska bli godkänd för försäljning enligt rasklubbens kriterier krävs det av valpens föräldrar bland annat; att hjärtat är UA och intyget inte äldre än 8 månader vid parningen, att avelsdjur mellan 2-4 år har hjärtintyg UA på sina föräldrar taget efter föräldrarnas 4-årsdag, att ögonen är UA efter 1-årsåldern och att knälederna är UA taget efter 1-årsålder.

Källa: Cavaliersällskapet

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
[SusannaK]
9/1/09, 11:58 AM
#1

Vad roligt o få läsa om sin ena hund ;)…jättefint skrivet! Skrattande

SaraC
9/1/09, 2:09 PM
#2

#1 Tack för det!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Karizma
9/1/09, 3:14 PM
#3

bra skrivet o härliga bilder :)

SaraC
9/1/09, 4:20 PM
#4

#3 Tack!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Ziggi
9/1/09, 4:43 PM
#5

Jätte bra artikel om en helt underbar hundras! :)

Amstaffen
9/1/09, 6:18 PM
#6

Bra artikel! Hundrasen är väll inget för mig men min kusin har 2 st black and tan cavalier och har fått en kull :) Hon planerar att starta en upf.

Annons:
SaraC
9/1/09, 9:48 PM
#7

Tack för det!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Glorian
9/1/09, 10:53 PM
#8

Fint skrivet har 2 st cavalierer en black and tan och en ruby, men som jag skrev i en annan tråd har en av dom syringommyelia.

denaye99
9/8/09, 10:33 PM
#9

vad söta dom är!Glad

amela87
8/1/11, 1:46 AM
#10

Roligt att läsa om "sin egna" ras Glad Har själv en blenheim tik och är helt kär i rasen.




Mixxie
8/1/11, 9:08 AM
#11

Kul att få läsa om cavalieren :) Själv har jag en ruby cavalier hane här hemma :) Håller med #10 Är helt kär i rasen !

Besök min blogg! :) 

http://sporthund.blogg.se/

Upp till toppen
Annons: