Annons:
Etikett09-sällskapshundar
Läst 44827 ggr
SaraC
2009-11-02 17:44

Bichon havanais

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Bichon havanais skall vara en liten, energisk hund. Till sättet är rasen tillgiven och av naturen gladlynt, vänlig, charmig, munter och något av en clown. Grupptillhörighet: Grupp 9 Sällskapshundar. FCI-nummer: 250.

Foto: LinaK

Foto: LinaK

Rasstandard

URSPRUNGSLAND/HEMLAND: Medelhavsregionen; sedermera utvecklad på Cuba. FCI.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE: Sällskapshund.

FCI-KLASSIFIKATION: Grupp 9, sektion 1

BAKGRUND/ÄNDAMÅL: Rasen härstammar från medelhavsregionen där den har varit spridd längs Italiens och Spaniens kuster. Man tror att denna ras kom till Cuba för länge sedan, med italienska sjökaptener på långfärd. Av misstag har hundarnas vanligaste färg, havanna (färg som brun-röd tobak), givit upphov till legenden att rasen skulle härstamma från staden Havanna, Cubas huvudstad. Händelseutvecklingen har lett till att rasens gamla blodslinjer helt har försvunnit på Cuba. Rasen har bevarats genom att enstaka rasföreträdare har smugglats ut från Cuba till USA.

HELHETSINTRYCK: Bichon havanais skall vara en liten, energisk hund. Den skall vara lågbent, med lång, riklig, mjuk och helst vågig päls. Rörelserna skall vara livliga och spänstiga.

VIKTIGA MÅTTFÖRHÅLLANDEN: Nospartiet skall vara lika långt som avståndet mellan stop och nackknöl. Förhållandet mellan mankhöjd och kroppslängd (mätt från skuldra/överarmsled till sittbensknölen) skall vara 3:4.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR: Rasen är synnerligen uppmärksam, vilket gör den lätt att träna till vaksamhet. Till sättet är bichon havanais tillgiven och av naturen gladlynt, vänlig, charmig, munter och något av en clown. Bichon havanais tycker om barn och kan leka outtröttligt med dem.

HUVUD: Medellångt. Förhållandet mellan huvudets längd och avståndet manke/svansrot skall vara 3:7.

Skallparti: Skallen skall vara bred och flat, eller mycket lätt välvd. Framtill skall skallpartiet vara lätt upphöjt. Ovanifrån sett skall det vara avrundat baktill, men nästan tvärt och kantigt på de tre andra sidorna.

Stop: Stopet skall vara måttligt markerat.

Nostryffel/Läppar: Nostryffeln skall vara svart eller brun.

Nosparti: Nospartiet skall gradvis smalna av mot nostryffeln, men får varken vara snipigt eller tvärt avhugget.

Läppar: Läpparna skall vara tunna, torra och strama.

Käkar/Tänder: Saxbett. Ett fulltandat bett är önskvärt. Avsaknad av P1:or och M3:or tolereras.

Kinder: Kinderna skall vara mycket flata, inte framträdande.

Ögon: Ögonen skall vara ganska stora, mandelformade och så mörkt bruna som möjligt. Uttrycket skall vara vänligt. Ögonkanterna skall vara mörkbruna eller svarta.

Öron: Öronen skall vara relativt högt ansatta, och hänga utmed kinderna, varvid ett mjukt veck bildas, som lyfter öronen lätt. Öronlapparnas nederdelar skall vara svagt spetsiga. Öronen skall vara täckta med lång, fransig päls. Öronen skall varken bäras som väderkvarnsvingar eller klistrade mot kinderna.

HALS: Halsen skall vara medellång.

Foto: LinaK

Foto: LinaK

KROPP: Kroppslängden skall vara något större än mankhöjden.

Rygglinje: Överlinjen skall vara rak.

Ländparti: Ländryggen skall vara lätt välvd.

Kors: Korset skall vara tydligt sluttande.

Bröstkorg: Revbenen skall vara väl välvda.

Underlinje: Buken skall vara tydligt uppdragen.

Svans: Svansen skall bäras uppåtböjd och antingen ha formen av en kräkla, eller, vilket är mest önskvärt, vara upprullad över ryggen. Den skall vara försedd med en fana av lång silkeslen päls.

EXTREMITETER:

FRAMSTÄLL: Frambenen skall vara raka och parallella. De skall vara torra med god benstomme. Avståndet mellan mark och armbåge skall inte vara större än avståndet mellan armbåge och manke.

Framtassar: Framtassarna skall vara en aning långsträckta till formen. De skall vara små och kompakta.

BAKSTÄLL: Bakbenen skall ha god benstomme. Vinklingen skall vara måttlig.

Baktassar: Baktassar, se framtassar.

RÖRELSER: Bichon havanais har lätta och spänstiga rörelser som är tämligen frapperande och som understryker rasens muntra kynne. Rörelserna skall vara fria och parallella.

PÄLS:

Pälsstruktur: Den ulliga underullen skall vara föga utvecklad. Ofta saknas den helt. Täckhåret skall vara mycket långt (12-18 cm hos den vuxna hunden), mjukt, slätt eller vågigt. Det kan bilda lockiga slingor. All slags frisering, eller klippning för att jämna till pälslängden, eller trimning av något slag, är förbjudet. Undantag: ansning av pälsen på tassarna är tillåtet. Likaså tillåts viss avkortning av pälsen i pannan, så att inte ögonen skyms, och pälsen på nospartiet får också putsas på motsvarande sätt. Det är dock önskvärt att man låter pälsen vara i sitt naturliga skick.

Färg: Vit, (i sällsynta fall enfärgat, rent vitt), fawn i alla dess nyanser (något svärtad skuggning tillåten), svart, havanna-brun, tobaksbrun, röd-brun; pälsen får även ha fläckar i dessa färger.

Foto: LinaK

Foto: LinaK

STORLEK/VIKT:

Mankhöjd: 23-27 cm. Tillåten avvikelse +/- 2 cm.

FEL: Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

ALLVARLIGA FEL:

  • Avsaknad av typ i helhetsintrycket
  • Tvärt avhugget eller snipigt nosparti; nosparti vars längd inte är densamma som skallpartiets
  • Rovfågelsögon; alltför djupt liggande eller utstående ögon; dåligt pigmenterade ögonkanter
  • För kort eller för lång kropp
  • Fransyskt ställda framben
  • Deformerade tassar
  • Rak svans, svans som inte bärs uppåtböjd
  • Grov päls; inte tillräckligt riklig päls; kort päls (utom hos valpar); friserad päls.

DISKVALIFICERANDE FEL:

  • Över- eller underbett
  • Dåligt pigmenterad nostryffel
  • Ektropion eller entropion; avpigmenterade ögonkanter
  • Mankhöjd som överstiger eller understiger den i standarden angivna

NOTA BENE: Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller extremt skygg eller om den har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR: Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

Foto: LinaK

Foto: LinaK

Om rasen

Historik

Bichon havanais härstammar ursprungligen från området kring Medelhavet och där sjömän förde den därifrån till Kuba. Rasen dog mer eller mindre ut i Medelhavsområdet medan den fortsatte att utvecklas på Kuba där den var en uppskattad sällskapshund bland aristokratin. Under Fidel Castros övertagande av Kuba flydde aristokratin och en del tog med sig sina havanaiser för att starta ett nytt liv någon annanstans.

Det finns två olika teorier om hur rasen ska ha fått sitt namn. Enligt den ena syftar namnet på Kubas huvudstad Havanna, medan den andra menar att det är färgen på havannacigarrerna som är upphov till namnet.

I början av 1970-talet byggdes rasen upp på nytt i USA utifrån två linjer bestående av åtta hundar. Rasen har sedan spridits runt om i världen. Eftersom man hade så få individer att använda i aveln från början så linjeavlades de första generationerna rätt hårt.

I Europa och i Sverige är bichon havanais en relativt ny ras. År 1988 importerades de första hundarna till Sverige och registrerades. De första valpkullarna registrerades 1989. Även i Sverige och övriga Europa bedrev man tät linjeavel från början på grund av fåtalet individer och rasen var helt beroende av nya importer. Idag finns det uppskattningsvis kring 2000 havanaiser i Sverige och rasen ökar snabbt i popularitet och antal.

Foto: www.fotoakuten.se

Foto: www.fotoakuten.se

Mentalitet och aktivitet

Bichon havanais är en ras som under flera århundraden avlats som sällskapshund och är en mentalt stabil hund som är mycket social med både människor och djur. I äldre tider påträffades havanaisen ofta bland kringresande teatersällskap och cirkusar och "skådespelartalangen" finns fortfarande i blodet. Det är en ras med ett "mjukare" psyke som är lättlärd, godmodig och ivrig att vara till lags. Eftersom det är en ren sällskapshund har den inga nedärvda jakt- eller jaktinstinkter. Det är en idealisk familje- och sällskapshund som passar till allt från busiga barnfamiljer till pigga pensionärer. Havanaisen hänger gärna med på det mesta som familjen sysslar med och de passar bra till allt från agility till mysiga skogspromenader. Det finns några få individer i rasen som är utbildade servicehundar.

Foto: LinaK

Foto: LinaK

Hälsa

Bichon Havanais är en frisk ras. Den tillhör den lägsta risken hos våra försäkringsbolag idag. (Källa; Agria, Sveland och Folksam. 2002.) Det förekommer en del sjukdomar och problem hos rasen vilka rasklubben arbetar för att undvika, och det ställs därför en ras krav på de hundar som används i avel.

Källa: Bichon Bolognese & Havanais Club

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
LinaK
2009-11-02 23:55
#1

Jätte bra rasspecial, kul att havanaisen fick vara med på ett hörn, och Algot Tungan ute

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

SaraC
2009-11-03 11:44
#2

#1 Tack Lina. Han är ju för söt lille Algot, klart han måste vara med!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Upp till toppen
Annons: